Новият Firefox 41 ще използва много по-малко памет при включен AdBlock Plus

Появата на уеб-браузъра Firefox 39 се забави за няколко дни поради възникнали проблеми със стабилността, а в нощните компилации на браузъра, на базата на които ще бъде построена версия Firefox 41, е реализирана нова софтуерна технология, която решава проблема с излишната консумация на оперативна памет при използване на разширението AdBlock Plus.

 

Същността на този проблем е следната: при създаването на таблица със стилове, използвани за скриване на нежеланите елементи, Firefox създава нови копия на тези стилове при отварянето на нова уеб-страница, вместо да приложи съвместно използване на стила за всички страници. След модификацията, AdBlock Plus се нуждае само от около 60 MB оперативна памет за съхраняване на базата с правилата на блокиране плюс още по 4 MB за всяка страница и iframe. В уеб-страници с голям брой iframe, които често се използват за вмъкване на рекламни блокове, консумацията на RAM драматично нараства. Така например, при отваряне на сайта TechCrunch с включен AdBlock Plus се използват 417 MB оперативна памет, а без това допълнение – 194 MB.

Решение на този проблем ще бъде възможността за съвместно използване на свързаните с CSS данни. При тестовете е използвана специална уеб-страница, съдържаща 492 iframe блока, при която използването на оперативна памет е намаляло от 19260 MB на 450 MB.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.