Windows 10 logo

Спират поддръжката на оригиналния Windows 10

Windows 10 logo
Само след месец Microsoft ще прекрати поддръжката на оригиналната версия на Windows 10.
Тази седмица Microsoft пусна очаквания Windows 10 Creators Update и обяви, че на 9 май ще прекрати поддръжката на оригиналата версия на новата ОС, излязла през юли 2015 г.
Windows 10 версия 1507 няма да получава ъпдейти на сигурността и качеството след 9 май, когато е планиран регулярният месечен Patch Tuesday (ежемесечните обновявания на сигурността на Windows). Компютрите, които работят с Windows 10 Enterprise 2015 LTSB и Windows 10 IoT Enterprise 2015 LTSB, ще продължат да получават ъпдейти.
Прекратяването на поддръжката на оригиналната версия на Windows 10 се налага, тъй като вече излязоха два големи ъпдейта на операционната система – Anniversary Update и Creators Update, поясняват от компанията. Microsoft препоръчва на потребителите да обновят системите си до една от тези версии, ако искат да получават ъпдейти в бъдеще.
Двата значими ъпдейта включват нови функции и подобрена сигурност. Платформата Windows 10 е замислена като услуга, която изисква няколко големи обновявания годишно – т.нар. “feature updates”, пояснява Microsoft.
За повечето потребители ъпдейтите се доставят автоматично чрез Windows Update. Гратисният период за инсталиране на актуализациите е 60 дни, но в случая с оригиналната версия 1507 на Windows 10 компанията удължи този период до 9 май.
Компютрите под управление на тази версия ще продължат да работят както преди, но няма да получават пачове за сигурността и ъпдейти на качеството, което означава, че потребителите ще бъдат изложени на риск от хакерски атаки през незатворени уязвимости.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.