12 действия, с които вредим на лаптопа – част 2

7.Не поставяйте лаптопа до други електроуреди и силни магнити

Масовите твърди дискове използват магнитна система за запис на информацията. Наличието на други електроуреди и/или силни магнити в близост до преносимия компютър могат да попречат на правилната работа на твърдия диск и да доведат до загуба на информация (частична или пълна).

8. Не издърпвайте кабелите

Дори и ако бързате, постарайте се внимателно да откачите кабела на захранването. Рязкото издърпване може да повреди, както кабела, така и буксата на лаптопа. Това всъщност се отнася за всички периферни устройства (мишка, принтер, преносима памет и т.н.).

9. Не пренебрегвайте калъфа или чантата

Калъфа или чантата за лаптоп трябва да бъдат меки, без остри ръбове и твърди части. Детайлите на лаптопа са чувствителни към вибрации и натиск , така че пренасянето на лаптоп в раницата или чантата наред с десетки други неща не е удачно решение.

10. Не натискайте екрана при почистване

Всички знаем, че екрана се почиства със специален разтвор и тъкан която не отделя частици. Освен това по време на почистването внимавайте да не оказвате прекален натиск върху екрана – той е тънък и чувствителен на натиск и неволно може да го спукате.

11. Не дръжте лаптопа постоянно включен

Освен ако не използвате преносимия си компютър целодневно (за работа например), няма смисъл той да стои постоянно включен. Дори и да не извършвате някаква дейност системните процеси натоварват и износват твърдия диск и охлаждането. Ако изполвате лаптопа няколко пъти на ден , просто го поставяйте във спящ режим – при него се намалява консумацията на ток и се изключва твърдия диск.

12. Не поставяйте чаши с напитки в близост или на лаптопа

Често по време на работа ние пием чай, кафе, безалккохолно и т.н. Избягвайте обаче да държите питието си в близост до лаптопа. Едно случайно движение и разливане може да довде до скъп ремонт или пълно унищожаване на преносимия компютър. Също така избягвайте да поставяте чаши с горещи напитки върху лаптопа , дори и ако е затворен – горещината от чашата не само обезцветява пластмасата, но може да увреди и матрицата на екрана.

БОНУС !!! Признаци, че лаптопа се нуждае от профилактика и диагностика преди да е станало късно:

  • Шумна или бавна работа на твърдия диск;
  • Значително забавена работа на лаптопа и „забиване“ при сравнително елементарни дейности;
  • Силен шум от вентилатора/ите;
  • Появяват се звуци при включване , които преди това са отсъствали;
  • Лаптопа сам се рестартира;

Разбира се това не изчерпва всички възможности, само по-често срещаните.

Част 1

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.