12 действия, с които вредим на лаптопа – част 1

1. Не работете на лаптопа си заедно с домашните любимци

Колкото и мило да изглежда Вашата котка излегната на лаптопа, не поощрявайте това. Обикновено домашните животни са привлечени от топлината на устройството, но тяхната козина лесно може да попадне в корпуса и така да запуши вентилационните отвори или да блокира вентилатора. Това не само затруднява работата на ноутбука, но може да доведе до прегряване и изгаряне цели елементи. Също така избягвайте да се храните пред лаптопа – случайно попаднали трохи могат да привлекат мравки и други насекоми.

2. Не правете резки движения

Ако лаптопа Ви не е оборудван със SSD диск, а със обичайния твърд диск с магнитни плочи, старайте се да го местите внимателно. Това особено важи по време в което програмите четат или записват от диска – тъй като има подвижни механични части резките движения или разтрисането могат да доведат до малфункции и загуба на данни , а понякога дори и до повреда на твърдия диск.

3. Не прегъвайте кабелите

На пръв поглед кабелите на зарядното изглеждат достатъчно устойчиви, но това не е така. По дефиниция лаптопа е мобилно устройство и по тази причина кабелите също се произвеждат леки и тънки. Така че не увивайте кабелите около други предмети особено с остри ъгли и не оставяйте адаптера да виси във въздуха – това разслабва буксата за зареждане и в последствие ще имате проблеми при зареждането.

4. Не оставяйте захранването постоянно включено

Технически погледното съвременните батерии няма как да бъдат „презаредени“. Опасността идва ако се повреди контролера, който предпазва батерията. В такъв случай може да се стигне до прегрявяне и загуба на батерията, а понякога и до запалване на устройството.

5. Не отваряйте лаптопа държейки го за някой от ъглите

Екраните или „матриците“ на лаптопите са доста крехки. Когато отваряте или намествате екрана , често това става като го държите за единия ъгъл. Другия при това положение остава относително неподвижен и реално екрана се огъва което съкращава времето му на живот и евентуално в някой случай да доведе до спукване.

6. Не дръжте лаптопа си на колене

Държането на лаптопа на колене би следвало да се избягва, тъй като е напълно реална възможността да блокирате вентилационните отвори и това да доведе до прегряване и влошаване на работата на преносимия компютър. От друга страна честото излагане на екстремни температури може да доведе до отлепяне на чип.

 

Част 2

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.