6 начина на подобрим работата на лаптопа

6 начина на подобрим работата на лаптопа

Почти всеки в наши дни използва или притежава преносим компютър. Но времето не щади техниката. Вероятно в един или друг момент сте усетили, че лаптопа не работи бързо като преди време. Причините за това могат да са много, но е възможно голяма част от тях да бъдат отстранени. Ето няколко способа да се справите с този дразнещ проблем.

1. Направете „генерално почистване“

 

С времето и работата се натрупват много файлове и програми които реално не ползваме. Добре е да подредите и почистите личните си файлове (снимки, документи и др.). Също така почитете desktop-a си от излишни файлове и икони. Освен , че изглежда претрупан и объркан, всеки файл на desktop-a заема от паметта на компютъра и следователно бави работата му.  За пoчистването на натрупаните системни и времнни файлове е добре да използвате вградения инструмент Disk Cleanup. Съществуват и редица специализирани програми за почистване на информация, но ако сте не сте на 100% уверени какво точно правите, е добре да се обърнете към специалист, тъй като е възможно да причините повече вреда от колкото полза. Деинсталирайте от менюто Programs & Features в Control Panel програмите които не ползвате.

 

 

2. Обновявайте операционната система

Обновленията за нужни не само за подобряване безопасността, но също така поправят грешки в системата и подобряват бързодействието. По принцип след инсталация системните обновления са настроени да се правят автоматично, но има възможност да ги настроите само да Ви информира за налични такива, а да ги инсталирате в удобно за вас време.

3. Почистете програмите който се стартират с Windows

Много от програмите , които инсталирате, автоматично се добавят във списъка с програми които се зареждат при пускане на компютъра. Голяма част от тях нямат пряко отноше към стартиране на Windows и нормалната му работа (напр. Viber, Skype и др.). При нужда винаги можете да ги стартирате ръчно. Така не само натоварвате системата по-малко, но и самото зареждане става по-бързо. На картинката виждате менюто в Windows 7 от което можете да управлявате кои програми да се стартират. ВАЖНО !!! Не пипайте програми, чиито имена не Ви говорят нищо.

 

4. Проверете за вируси

Ако лаптопа внезапно започне да работи бавно, а също така да има проблеми с връзката с Internet е възможно да имате някакъв вид компютърен вирус. Съвременните вируси са много сложни и напреднали и дори наличието на антивирусна програма не дава гаранция за безопастност.Също така не забравяйте да сте предпазливи при работа в мрежата – не отваряйте съмнителни файлове, писма и съобщения.

5. Почиствайте редовно лаптопа

Лаптопа по дефиниция е мобилно устройство – използвате го на работа , в къщи, на вън. Със времето в него се натрупва прах. Това води до повишаване на работната му температура, а от там пада производителността му. Дали случая е такъв лесно може да се установи – започва да грее от вън, а също така се променя и звука от вентилатора. Това е особено важно, тъй като при продължителна работа на висока тепература е възможно да се увредят различни елементи на лаптопа. Специалистите препоръчват, дори и без наложителна нужда, поне 1 път годишно да се извършва профилактично почистване.

6. Upgrade

Макар и по-ограничено в сравнение с настолните компютри лаптопите също подлежат на подобрение. Можете например да добавите още памет или да я замените с по-бърза или да подмените обикновение твърд диск със значително по-бързите SSD дискове. Това видимо подобрява бързодействието. Възможна е също подмяна на процесора, а при някои модели и на видео картата.

 

ВАЖНО!!! Всякакви действия свързани с отваряне на корпуса на лаптопа следва да се правят след изтичане на гаранционния срок.

 

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.