8 професии, които роботите ще превземат скоро

618x346Икономистите нямат единно мнение относно въпроса кога точно ще надвисне заплахата от роботите и други форми на футуристични технологии. Някои ги приемат за непосредствен риск, други вярват, че това няма да се случи поне до края на 21 век – ако изобщо се случи.

Ейми Уеб, основател на Webbmedia Group, прогнозира, че поне осем професии са „заплашени от унищожение“ в много близко бъдеще – и то в следващите 10-20 години.

„Би трябвало да бъдете доста притеснени“, коментира Уеб на конференцията Milken Global в Лос Анджелис. Ето професиите, които според нея са особено застрашени:

1) Оператори на пътни бариери и касиери: Хората, които работят в областта на транзакциите, сигурно не са големи фенове на Apple Watch или Apple Pay.

Това е така, защото възходът на технологиите и мобилните системи за разплащания може да превърнат в отживелица работни места като на оператори на пътни бариери и касиери в магазини за хранителни стоки.

„Няма нужда да има човек на всяка стъпка по веригата“, казва Уеб.

2) Маркетинг специалисти: Мощните инструменти зa реклама може да позволят на брандовете да оформят посланията си до потребителите с огромна точност в бъдещето.

Уеб обръща внимание, че в момента се правят нови експерименти с технологии, които изучават поведението на потребителите, за да идентифицират какъв вид реклами биха били най-ефективни.

„Това не може да се сравнява с нищо, което сме виждали до този момент“, казва тя.

Ако тези инструменти работят, те може да доведат до съкращаване на екипите от рекламисти и стратези в маркетинговите и рекламни фирми.

3) Обслужване на клиенти: Много работни места за обслужване на клиенти са аутсорснати в чужбина – до Индия и други държави с ниска цена на работната ръка. Новите технологии като предиктивният анализ заплашват да закрият голяма част от тези работни места.

Достатъчен пример е Watson, дружелюбният суперкомпютър на IBM, който спечели милиони фенове, като победи няколко бивши шампиони в играта Jeopardy.

Уеб предупреждава, че едно от нещата, които Watson може да прави, макар да не е позициониран по този начин засега, е да замества служителите в отделите за обслужване на клиенти на компаниите.

4) Работници от производствения сектор: Приемете, че роботите ще изместват хората на все повече работни места в производството – с по-ниска цена на труда и без почивки за изпращане на есемеси до приятели.

Следващата вълна на ликвидация на работни места вероятно ще се дължи на хаптиката – сензорни технологии, които позволяват на хората да усещат върху какво работят, дори когато реалното производство се случва много далеч.

5) Финансови посредници: Не подценявайте Bitcoin – базовата му технология може да ликвидира и вашето работно място.

Блок-веригата, компютърната основа на Bitcoin, е способна автоматично да обработва транзакции и да създава перфектни, надеждни цифрови официални архиви.

Уеб вярва, че компютърната верига ще отстрани посредниците в банкирането, гаранциите, застрахователния и ипотечния сектор.

„Не е важно дали Bitcoin ще стане реална валута или не. Базовата инфраструктура е това, което драстично ще промени извършваната работа“, коментира Уеб.

Предварителна представа за бъдещето ни беше показана тази седмица, когато Nasdaq обяви, че ще изполва блок-верига, за да поддържа архив на транзакциите на пазара си на ценни книжа преди първоначално публично предлагане.

6) Журналисти: Интернет ликвидира безброй вестници, а новите технологии може да сложат края на дори още повече журналистически работни места.

Уеб, бивш журналист в Newsweek и Wall Street Journal, заяви, че следващият виновник за смъртта на журналистиката ще са алгоритмите, които ще позволяват на новинарските медии автоматично да генерират публикации и да ги публикуват в уеб сайтове без човешка намеса. Роботи-журналисти вече пишат хиляди материали за Associated Press.

7) Юристи: Ако навлизате в света на правото, насочете се към съдебните процеси.

Уеб вярва, че юрисконсултите и други юристи, които не пледират в съда, скоро ще бъдат заместени от онлайн услуги, базирани на формуляри, като LegalZoom – които могат да изпълняват прости задачи – например, подаване на документи за защита на търговски марки, завещания и дори разводи.

Този процес се улеснява от тенденцията, при която публичните документи стават по-отворени и леснодостъпни, което намалява необходимостта от ангажиране на скъпо струващи юристи.

8) Работници в телефонния бизнес: Много от децата, родени в началото на новото хилядолетие, никога не са имали стационарни телефони. Тази тенденция вероятно ще продължи с развитието на цифровите комуникации.

Това означава, че телеком компаниите могат да елиминират билинга и операторските услуги от телефонния си бизнес.

„Има изобилие от работни места, които реално не е необходимо да съществуват,“ коментира Уеб.

Опасявате се за бъдещето? Тези предсказания разбираемо биха накарали хората, които работят в тези области, да изпаднат в лека паника. Уеб обаче не е песимист за бъдещето.

„Не си представям технологичното ни бъдеще като антиутопия. Просто го приемам като различно. За много хора „различно“ звучи „антиутопично“ – но това е нещо, което трябва да преодолеем“, пояснява тя.

Една от последиците може да бъде, че бъдещите работодатели ще ценят много различни набори от умения от сегашните.

„Нужни са ни квалифицирани водопроводчици, квалифицирани хора във всякакви области, които вече не са на почит,“ твърди Уеб.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.