Google, Facebook, eBay, Dell, HP подкрепят Samsung

618x439Samsung откри силна група съюзници в съдебния си спор с технологичния гигант Apple.

Google, Facebook, eBay, Dell, HP и други големи технологични корпорации са декларирали подкрепата си към позицията на Samsung в съдебното дело, което се точи от години.

През 2012 съдебно жури осъди корейския гигант да изплати 1 млрд. долара за нарушаване на патенти на Apple. Впоследствие след преразглеждане в Апелативния съд сумата бе намалена на 548 млн. долара.

Samsung обаче се бори решението да бъде преразгледано изцяло. Според компаниите, които са изразили подкрепата си към Samsung, съдебното решение е лош прецедент, който ще има абсурдни резултати и разрушителни последици за технологичните компании, които харчат милиарди за изследвания и нови технологии.

Според изявлението в подкрепа на Samsung софтуерните продукти и онлайн платформите се сблъскват със сходни рискове. Патентът за дизайн може да покрива външния вид на една единствена характеристика от графичния интерфейс като например формата на иконката. Тази характеристика е резултат от няколко реда от милионен код и може да се появи по време на определен начин на използване на продукта на един екран от стотици. Решението на съда постановява, че собственикът на патента може да получи всички приходи, генерирани от продукт или платформа, дори ако елементът, нарушил патентното право, е съвсем незначителен за потребителя и е елемент от хиляди други характеристики на софтуера, отговорни за генерирането на прихода.

Apple оспорва намесата на Google, защото компанията работи заедно със Samsung и повечето устройства на корейския гигант използват Android.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.