SSD – описание, предимства и недостатъци

Полупроводниково дисково устройство (на английски: Solid state drive, SSD) или статично дисково устройство (буквално „твърдотелно дисково устройство“) е енергонезависимакомпютърна памет, основаваща се на технологията на флаш паметите. За разлика от традиционните (към 2012) твърди дискове с движещи се части (HDD), SSD не съдържат подвижни механични части. Наменованието „solid state“ се дължи на исторически причини и априори в електронната техника означава, че като градивен материал за устройството е използван полупроводник (силиций) и то не представлява вакуумен прибор). В днешни дни понятието „solid state device“ е разширило смисъла си, за да обхване и устройствата без движещи се части, поради което в случая е подходящ и българският термин „статично устройство“.

53477Предимства:

  • по-издръжливи са на вибрации и механични смущения (удари, изпускания);
  • напълно безшумни са;
  • липсват вибрации при работа;
  • използват доста по-малко енергия (поради липсата на механика);
  • не се нагряват;
  • значително по-бързи са – технологията им позволява да имат почти нулево време за търсене на „сектор“ с информация и много по-добри времена за запис и четене от конвенционалните твърди дискове с въртящи се пластини и магнито-резистивни глави;
  • имат много по-голяма плътност на единица площ (позволява създаването на малки по обем, но големи като капацитет дискове).

 

images (3)Недостатъци:

  • На първо място – все още по-високата цена;
  • имат ограничен живот (брой записи).

Сегашните модели обаче издържат при нормални условия до 20 години. Цената на гигабайт SSD (полупроводниково дисково устройство) от 2010 до 2012 г. е намаляла от 3 на 1 долар, или три пъти

Вследствие на постоянното намаляване на цената, полупроводниковите дискови устройства се доближават, но все още остават по-скъпи от традиционните: един SSD с капацитет 300-600 GB към декември 2012 е два пъти по-скъп от 2,5-инчов HDD 500 GB за лаптоп. В сегмента на бързите SSD цената на един бит към есента на 2014 г. практически е сравнима с тази при 2,5-инчовите HDD от топ ниво със скорост на въртене на шпиндела 15 000 rpm (оборота в минута). Още през 2016 г. тези SSD ще станат по-евтини от споменатите HDD. Очаква се към 2025 г. и корпоративните SSD да станат по-евтини от традиционните твърди дискове (HDD), прогнозира Toshiba.

Източник: www.wikipedia.org

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.